Lord of the Rings


You are not connected. Please login or register

John Ronald Reuel Tolkien

Go down  Poruka [Stranica 1/1]

1 John Ronald Reuel Tolkien on Sun Apr 10, 2011 1:46 pm

Tolkien, John Ronald Reuel (Bloemfontein 3. siječnja 1892. - Bournemouth 2. rujna 1973.), engleski pisac i filolog rođen u Južnoj Africi.
Kao stručnjak za starije oblike engleskoga (anglosaski do Normanskoga osvojenja 1066.) od 1945. - 1959. bio je profesor engleskog jezika na Oksfordskom sveučilištu. U razdoblju prije drugog svjetskog rata bijaše blizak prijatelj poznatih pisaca fantastike i kršćanske apologetike ( Owen Barfield, C. S. Lewis, Charles Williams ) koji su zajedno, izmjenjujući međusobno mišljenja, ideje i djela u radu, bili poznati kao grupa The Inklings. Na njihovim redovnim sastancima Tolkienov zamišljeni svijet i njegova hinjena povijest ( "feigned history" kako je naziva sam Tolkien ) dobili su svoj prvotni oblik. Objavio je brojne filološke i kritičke studije (Beowulf: čudovišta i kritičari), ali svjetsku slavu i popularnost stječe knjigama s mitološkom podlogom:
Prva knjiga o Međuzemlju, "Hobit" (1937), s autorovom revizijom 1951.
Gospodar prstenova I.-III. (1954-55).

Sve četiri knjige doživjele su još jednu autorovu reviziju 1968. godine. Poslije Tolkienove smrti, objavljen je i Silmarillion (1977), zbirka mitova i epova vilinskog naroda, koja zapravo prethodi njegovim najslavnijim djelima i koju je počeo pisati još prije Prvog svjetskog rata s namjerom da stvori originalnu englesku mitologiju.
Bio je blizak prijatelj poznatih pisaca fantastike (Owen Barfield, C.S. Lewis, Charles Wiliams) bili su poznati kao grupa The Inklings.
U travnju 2007. objavljen je roman Hurinova djeca. Knjigu je dovršio i uredio za publikaciju, sin J.R.R. Tolkiena, Christopher Tolkien.

Vidi profil korisnika http://lord-of-the-rings.forummotion.com

Na vrh  Poruka [Stranica 1/1]

Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu

Copyright © Dakota Fanning | Design by: SAHD Studio [byKeKaKeXy] | Hosted by: Forumotion

Free forum | © PunBB | Free forum support | Kontakt | Report an abuse | Sosblog